Behandelingen
Ook voor een ‘gewone’ controle nemen we alle tijd en luisteren we naar uw wensen. We vinden het belangrijk om met u alle mogelijkheden door te nemen en te bespreken wat het beste voor uw gebit is. Het is essentieel om tandheelkundige problemen voor te zijn om grotere behandelingen te voorkomen.
We kijken niet alleen of u wel of geen gaatjes heeft, maar brengen ook uw poetsgedrag in kaart en geven advies voor het onderhoud. Dit doen we bij voorkeur elk halfjaar, zodat we problemen op tijd kunnen signaleren.
Soms is het nodig om foto’s van uw gebit te maken. Hierop kunnen wij veel meer problemen zien dan met het blote oog, zoals gaatjes of lekkende vullingen. Hoe vaak er foto’s gemaakt moeten worden is per persoon verschillend.
Is er een behandeling nodig? Dan stelt de tandarts in overleg met u een behandelplan op en informeert u over de kosten daarvan.
Uw tand of kies kan gevuld worden bij een gaatje, een fractuur of bij teruggetrokken tandvlees. We gebruiken hiervoor composiet, een sterk en duurzaam materiaal met dezelfde kleur als uw eigen tand of kies. Met een nieuwe vulling kunt u weer goed kauwen en dit voorkomt verdere klachten.
Uw tand of kies kan gevoelig zijn tijdens het boren, daarom is het soms nodig om een plaatselijke verdoving aan te brengen voor het maken vaan een vulling. Soms is het lastig om een kies droog te houden, en daarvoor kan er een rubber lapje gebruikt worden om ervoor te zorgen dat de vulling goed geplakt wordt.
Composiet krimpt bij het uitharden. Soms kan dit bij een nieuwe vulling nog een tijdje gevoeligheid opleveren. Dit trekt langzaam weg.
Een kind kan niet vroeg genoeg wennen aan de tandarts. Wij adviseren u om uw kind mee te nemen naar uw eigen controle afspraken. Op deze manier kan uw kind rustig wennen aan de situatie. Vanaf het moment dat uw kind twee jaar is dan gaan we kijken of het ook lukt om een controle uit te voeren. Dan bekijken we het gebit om de tanden en kiezen te tellen.
Wij raden aan om minimaal twee keer per jaar langs te komen voor een periodieke controle. Melktanden zijn minder sterk dan de tanden van een volwassen door de glazuurstructuur. Door deze structuur kunnen er eerder gaatjes ontstaan in het gebit. Om dit te voorkomen kan de tandarts of preventie-assistent naast poetsinstructies ook voedingsadvies geven.
Kinderen tot 18 jaar krijgen tandheelkundige behandelingen zoals een periodieke controle en de bijbehorende behandelingen zoals gebitsreiniging en het vullen van gaatjes vergoed van de zorgverzekering vanuit het basispakket van de verzekerde ouder.
Bij orthodontie gaat het om het corrigeren van de stand van de tanden en de kaken. Meestal gebeurt dat door middel van een beugel die de patiënt draagt. Er zijn diverse soorten beugels. Het is afhankelijk van de gebitssituatie voor welke beugel wordt gekozen.
Wanneer u één of meerdere tanden mist, kan een implantaat voor u de oplossing zijn. Een implantaat is een schroefje van titanium, dat als kunstwortel in de kaak geplaatst wordt. Dit lichaamsvriendelijke materiaal verankert zich in uw kaakbot en is de perfecte basis voor een kroon, brug of klikprothese.
Het plaatsen van een implantaat is een vrij eenvoudige chirurgische ingreep. Voor de behandeling controleren we of uw tandvlees en kaak geschikt zijn voor een implantaatbehandeling, door middel van röntgenfoto’s. Ook checken we uw gezondheid, om elk risico uit te sluiten.
Bij het plaatsen krijgt u een plaatselijke verdoving. Vervolgens wordt er een gaatje in het kaakbot gemaakt, wordt het implantaat ingebracht en wordt het tandvlees weer zorgvuldig gehecht. Na het hechten is het implantaat volledig bedekt.
Een mooie en gezonde glimlach is niet alleen een kwestie van mooie tanden. Ook het tandvlees is enorm belangrijk. Heeft u te veel tandvlees, waardoor uw tanden nauwelijks zichtbaar zijn? Of juist te weinig waardoor de wortels te zien zijn? Dan helpt een tandvleescorrectie.
Na het doornemen van de mogelijkheden, zal er besproken worden wat er moet gebeuren. Is er een tekort aan tandvlees, dan zullen we dit aanvullen met een stukje tandvlees uit het gehemelte. Bij een teveel aan tandvlees kan het voorkomen dat er ook een beetje bot moet worden weggenomen.
Behandelingen waar we u mee kunnen helpen:
- Flap-operatie
- Recessie of vrij liggende tandhalzenbedekking
- Te veel tandvlees en te weinig tand
- Gummy smile
- Te dik tandvlees
Uiteraard worden tandvleescorrecties onder verdoving gedaan, waardoor er van pijn geen sprake is. Ook napijn is minimaal. Door microhechtingen zal het tandvlees snel en littekenloos genezen.
Werkwijze van de behandeling:
1. Intake gesprek
2. Tandvleescorrectie
3. Rustperiode
4. Nazorg
Door goede preventieve mondzorg worden steeds meer mensen oud met hun eigen gebit. Toch kan het gebeuren dat er soms tanden en kiezen verloren gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om tanden, kiezen of een geheel gebit op een goede manier te vervangen door gebitsprotheses.
Een kunstgebit wordt altijd op maat voor u gemaakt. In overleg met u kijken we welke oplossing het beste bij u past. Is die keuze gemaakt, dan gaan de tandarts en de tandtechnieker samen met u aan de slag om de prothese helemaal perfect passend te maken. Dat gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag. Bij alle stappen die we nemen leggen we u goed uit wat we doen en waarom we dat doen.
Werkwijze van de behandeling:
1. Afdruk maken
2. Ontwerp prothese
3. Beetbepaling
4. Pasprothese
5. Definitieve prothese plaatsen en nazorg.
Door middel van tanden bleken kunnen we de kleur van uw gebit lichter maken. Tanden bleken kan op een veilige manier uitgevoerd worden onder supervisie van de tandarts. De tandarts zal naar uw wensen luisteren en zal alles checken voordat de behandeling plaats vindt. Soms is het nodig om een vulling te vervangen of om foto’s te maken.
Het is wetenschappelijk bewezen dat thuisbleken een duurzaam resultaat oplevert ten opzichte van bleken in de praktijk. In sommige gevallen worden beide behandelingen gecombineerd. In onze praktijk kiezen we voor thuis bleken onder supervisie. U krijgt van ons het bleekmateriaal dat voor u goed geschikt is en een bitje op maat gemaakt.
Het resultaat van de bleekbehandeling blijft doorgaans een paar jaar zichtbaar. Hoe lang het bleken effect heeft, is afhankelijk van uw leefgewoonten en uw mondgezondheid.
Plan een intake om te kijken wat de mogelijkheden zijn. We nemen altijd de tijd om je zo goed mogelijk te helpen.
Werkwijze van de behandeling
1. Intake
2. Afdruk
3. Ophalen van het bleekmiddel
4. Tussencontrole
5. Nazorg
Een gebit slijt in de loop der jaren bij iedereen. Dit is een normaal proces. Soms slijt het gebit sneller dan normaal en dat is vaak het gevolg van gewoonten zoals tandenknarsen, klemmen of erosie (zuurinwerking op het gebit). Tanden en/of kiezen worden hierdoor geler, steeds korter en de beschermende glazuurlaag neemt af. Dat kan klachten geven zoals gevoelige tanden of zelfs kiespijn, omdat de zenuw in de holte van uw kies kan gaan ontsteken of zelfs afsterven.
Restauratie van uw gebit zorgt ervoor dat uw tanden en kiezen weer goed kunnen functioneren en er mooi uitzien. Na het maken van mondfoto’s en gebitsafdrukken, zullen we aan de hand van een behandelplan uw gebit herstellen. Het herstellen gebeurt in eerste instantie bij voorkeur met vullingen van composiet, omdat bij deze methode uw tand of kies zo min mogelijk verder wordt aangetast. Hierbij wordt uw tand en/of kies als het ware ingepakt, zodanig dat deze zijn oorspronkelijke vorm weer terugkrijgt.
Zodra uw gebit hersteld is, zullen we deze periodiek controleren om te zien hoe de slijtage zich verder ontwikkeld.
Werkwijze van de behandeling:
1. Intake
2. Herstelen van het gebit
3. Nazorg
Een kroon is een duurzame restauratie voor een tand of kies. Het is een kapje van porselein, zirkonium oxide of metaal dat uw eigen tand of kies omvat. Met een kroon wordt de oorspronkelijke vorm en functie van de tand of kies hersteld of aangepast.
Als een tand of kies meerdere keren hersteld is door vulling of een wortelkanaalbehandeling, kan het zijn dat er geen houvast is voor een nieuwe vulling. Naast het verbeteren van het uiterlijk van tanden en kiezen, is het verlies van tandweefsel een reden om een kroon te plaatsen.
Werkwijze van de behandeling:
1. Afslijpen
2. Scannen
3. Plaatsen
4. Nazorg
Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug bestaat uit een kunsttand en twee kronen en wordt vastgemaakt aan één of twee aangrenzende tanden. De brug overspant zo de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt.
Het is erg belangrijk kronen en bruggen goed te onderhouden. Uw tandarts, mondhygiënist of preventie assistente kan u hierover adviseren.
Werkwijze van de behandeling:
1. Beslijpen afdruk en Noodoplossing
2. Brug plaatsen
3. Nazorg
Temporomandibulaire disfunctie (TMD) komt veel voor in de praktijk; circa één vijfde van de Nederlandse volwassen bevolking ervaart disfunctie en een nog hoger percentage vertoont tekenen en symptomen. Er is een sterke relatie tussen het kauwstelsel en de nekregio. Nekklachten en hoofdpijnklachten zijn dus veelvoorkomend bij kaakklachten. Tevens zien we dat oorklachten zoals bijvoorbeeld oorpijn, duizeligheid en tinnitus soms ook in relatie staan tot het kauwstelsel. Overige factoren zoals stress en spanning kunnen ook van invloed zijn op het hebben en houden van deze klachten. In veel gevallen zou een relaxatiesplint de klachten kunnen verhelpen.
Veelgestelde vragen
De tandartstarieven worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Wij zetten ons dagelijks met veel plezier in om u van de best mogelijke tandheelkundige zorg te voorzien.
Voor vragen over behandelingen of het maken van afspraken staan we u graag telefonisch te woord.
Ons telefoonnummer: 043 450 14 36
Voor vragen met betrekking tot de behandelmogelijkheden is het mogelijk om een consult in te plannen bij een van onze tandartsen.
Wij zullen dan samen met u kijken een passende oplossing.